About

Moraira

Costa Blanca

Moraira

Geschiedenis

Moraira is een traditioneel vissersdorp aan de Costa Blanca dat in de loop der jaren uitgegroeid is tot een populaire vakantiebestemming aan de Spaanse kust. De mediterrane mix van culturen en een brug tussen beschavingen is al eeuwenlang het gezicht van Moraira. Zo is er een Iberische cultuur geweest, maar bijvoorbeeld ook een Arabische. Heel waarschijnlijk hebben de Arabieren het dorp Moraira genoemd. Lang kwamen de meeste inkomsten van Moraira door de vishandel. Pas later ontwikkelde het dorp zich economisch, mede door de rozijnenhandel.
Moraira is een oud Spaans vissersdorpje aan de Costa Blanca dat is uitgegroeid tot een heel aangename badplaats. Moraira behoort tot de gemeente Teulada en ligt in de provincie Alicante, deel van de autonome gemeenschap Valencia.

Moraira

Haven & stranden

Waar veel andere badplaatsen in Spanje misvormd zijn door overdadige bouw van grote appartementencomplexen en hotels, heeft Moraira ervoor gekozen om vooral de oorspronkelijke sfeer zoveel mogelijk te bewaren. Het centrum van Moraira is gesitueerd rondom de mondaine jachthaven waar ook de vissersbootjes dagelijks de verse vis aan land komen brengen. De gevangen vis werd iedere dag via de visafslag van Moraira verkocht aan handelaren, restaurants maar ook aan particulieren die hier de meest verse vis kwamen kopen. Wie geen zin heeft om zelf vis te bereiden die kan van heerlijke visgerechten genieten op de terrassen van de restaurants net buiten de haven.

Het toerisme in Moraira bestaat vooral uit een aantal villawijken waar je een goede mix vindt van Spanjaarden met een buitenverblijf en bezoekers uit andere Europese landen zoals Duitsland, Nederland, België en Engeland. Het voordeel van Moraira ten opzichte van nabijgelegen plaatsen zoals Calpe, Denia en Javea is dat Moraira veel gemoedelijker is.

Voor strandliefhebbers zijn er een viertal stranden, waarvan Platja de l’Ampolla het hoofdstrand van Moraira is. De strandjes El Portet, L’Ampolla en Les Platgetes zijn zandstranden met blauw en helder zeewater. Houd er rekening mee dat vooral Les Platgetes erg toeristisch is. Bij deze strandjes zijn er wat wateractiviteiten te boeken. Bij het Platgetes strand is er bijvoorbeeld een bananenboot en bij El Portet kan je kanoën. Verder zijn er vier baaitjes: Vooral CalaLleibeg is erg mooi. Witbeige rotsen van ruim tien meter hoog en bedekt met groen en bloemen. Hier en daar zie je misschien een Valenciaanse visser.

Moraira ligt op 90 kilometer van Alicante en op 120 kilometer van Valencia. Met de auto kun je er in één uur zijn.